Menü:

 • Igazolások

  Értesítjük a tanulókat, hogy augusztus hónapban az igazolásokat munkanapokon 8.00 és 12.00 között lehet igényelni az iskola titkárságán.

 • Veszprémben jártunk

  A Terció és Kvartó osztály tanulói június 20-21-én osztálykiránduláson vettek részt. A program változatos és érdekes volt.

  Az első napon Csesznek várát fedeztük fel, majd délután könnyedebb szórakozás volt soron: az IQBázis szabadulószobáiban próbálták ki a diákok, mennyire logikus a gondolkodásuk, illetve mennyire jól megy a csapatmunka.

  Szerdán a Veszprémben a Várban tettünk egy sétát. Kedves idegenvezetőnk , Kilár Boróka remek hangulatú két órában mutatta be nekünk a Vár és a város történelmét. (Ő készítette a mellékelt csoportképet is. Köszönjük!)

  A kiadós, kellemes környezetben elköltött ebéd után Balatonfüred felé vettük az irányt. Először a Jókai Emlékház termeit csodáltuk meg, majd a diákok a Balaton habjait élvezték a hazaindulásig.

  A diákok magaviseletükkel tőbbek dicséretét is kiérdemelték azokon a helyeken, ahol jártunk. Köszönjük, hogy öregbítették iskolánk hírnevét.

   

 • A Nemzeti Összetartozás Napján Siófokon

  A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretén belül alkalmunk nyílt Siófokra utazni a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartandó megemlékezésre. Utunk a Bakonyon át vezetett, ahol  megálltunk egy rövid időre a Cseszneki várnál. Szombaton dél körül érkeztünk meg Siófokra, az Aranypartra, ahol a szobák elfoglalása után,  a nagy melegben gyorsan csobbantunk egyet a Balatonban.  Késő délután vendéglátónk, Takács Attila elkísért bennünket egy balatoni hajóútra. Útközben megmutatott néhány siófoki látnivalót és a hajózás során is érdekes ismeretekkel látott el bennünket. A vacsorát követően egy esti Balaton-parti séta következett. Vasárnap a reggelit követően, még volt egy kis idő fürdeni, majd indultunk a Trianoni megemlékezés helyszínére. Az ünnepi műsor 16 órakor kezdődött. A Himnuszt követően Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és dr. Lengyel Róbert Siófok polgármestere mondott beszédet. A kultúrműsorban szerepelt a Siófoki Női Kar, a Siófoki Férfi Dalkör valamint a minket vendégül látó Aranypart Kollégium pár diákja. Az ünnepség végén koszorút helyeztünk el  az emlékműnél. Vasárnap fáradtan a késő esti órákban érkeztünk haza.

  fényképek https://madach.edupage.org/album/?#gallery/76

 • Látogatás a bősi vízierőműnél

  Május 31-én a szekundós diákokkal lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a bősi vízierőmű működésébe. Nagy örömünkre, amikor megérkeztünk a vízierőmű térségébe, megnézhettük, hogy engedik át a hajókat az erőmű zsilipkapuján. Három teherhajó épp akkor érkezett meg a zsilipkapukhoz. Az erőmű idegenvezetését iskolánk volt diákja Földváry István gépészmérnök vállalta el. A diákoknak rövid betekintést nyújtott az erőmű építéséről, működéséről. Megnézhettünk egy működő és egy javítandó turbinát. A diákok kérdéseire nagy türelemmel válaszolt. Az erőmű megtekintését követően, egy kis fagyizás után fáradtan,  de élményekkel gazdagon jöhettünk haza.

  Fényképek https://madach.edupage.org/album/?#gallery/75

 • Felvételi 2017. május 11. (négyosztályos gimnázium, II. forduló)

  4_osztalyos_felveteli_eredmenyek_II._terminus_0001.pdf

  A II. terminusban felvett tanulók 2017. május 12-én és 15-én íratkozhatnak be.

 • Felvételi 2017. május 9.

  Felvételi eredmények:

  4_osztalyos_felveteli_eredmenyek_2017.pdf

  8_osztalyos_felveteli_eredmenyek_2017majus11.pdf

  Értesítjük a négyosztályos gimnáziumba felvett tanulókat, hogy a beíratkozás 2017. május 12-én, 8.00 -tól 14.00 - ig lesz a gimnázium igazgatói irodájában. Kérjük mindenki hozza magával a beíratkozási lapot, amelyet az alapiskolában kell kikérni (zápisný lístok).

  A nyolcosztályos gimnáziumba felvett tanulók a beíratkozásról írásbeli értesítést kapnak (a nyolcosztályos beíratkozás a jövő hét folyamán lesz)

   

 • Sikeres szereplés a Tompa Mihály Országos Versenyen

  2017. április 27-29. között került megrendezésre a XXVI. Tompa Mihály Országos Verseny rimaszombati döntője. A három napos rendezvényen a versenyzők saját produkcióik előadásán és kiértékelésén túl színvonalas kísérőrendezvényeken vehettek részt. Iskolánkat a döntőben három tanuló képviselte. Kiváló teljesítménnyel Batta Gergely Sebestyén (II. kategória, vers), Greman Dorka (III. kategória, vers) és Németh Enikő (IV. kategória, vers) egyaránt ezüst sávos minősítést ért el. Gratulálunk!  

 • Kovács András 3. helyen végzett a kémia olimpia kerületi fordulóján

  Kovács András kvintós diákunk április 6-án  a már  tőle megszokott  formában szerepelt a kémia olimpia B kategóriájának kerületi fordulójában is, ahol a szép 3. helyet szerezte meg.  A B kategóriában a tőle egy évvel idősebb diákok versenyeznek (gimnáziumok 2. évfolyama). Gratulálunk!

 • Turtev Erik a TUDOK döntőjében Székesfehérváron

  Turtev Erik, II.A osztályos diákunk  az elmúlt tanévben  kutatást folytatott a magyar népzene területén. Célul tűzte ki, hogy megismertesse a kor emberével azokat az értékeket, melyek már feledésbe merültek, és bemutassa őseink milyen zenei tudással rendelkeztek. Munkájában arra  a felismerésre jutott, hogy a magyar népzene és az archaikus magyar hangszerek nagy száma Elő-Ázsiából és az Urál vidékéről származik.

  A TUDOK 2016. november 25-én tartott Felvidéki Regionális Konferenciáján  Dunaszerdahelyen   prezentálta kutatásainak eredményeit. A konferencia abszolút győztese lett, így meghívást kapott a magyarországi döntőre. A  Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciájának Székesfehérvár adott otthont, melyen közel 200 magyarországi és határon túli fiatal vett részt. A 2017. április 1-én lezalott rendezvényen Erik munkája nagy érdeklődést váltott ki  és dicséretben részesült. Gratulálunk!

  oklevelek-Turtev_Erik.pdf

   

 • Német nyelvi alkotóműhely

  Április 20-án került sor a Madách Imre Gimnáziumban a hagyományos tavaszi német nyelvi alkotóműhelyre, melyet ismét Erwin Matl úr, nyugalmazott gimnáziumi tanár és elismert osztrák költő szervezett a diákok számára. 

  Idén az utazás és a vele kapcsolatos gondolatok, vélemények voltak terítéken.

  Mivel Matl úr Somorja testvérvárosának, Hainburgnak lelkes lokálpatriótája, így az utazással kapcsolatos feladatok ehhez a két Duna menti településhez is kapcsolódtak.

  Ray Bradburytől származik a szállóige, amely a közös munka egyik meghatározója volt: „Járd be a világot!  Csodálatosabb, mint bármi, amit megálmodtál.”

  A közös munkát a vidámság és jókedv jellemezte, amiről a bevezetésként felolvasott szöveg is gondoskodott:

  A macska és az egerek

  Az egérlyukban vidáman cincogtak az egérkék, és egérmama mosolyogva nézte csemetéit.

  Hirtelen árnyék vetült az egérlyuk bejáratára, és benyúlt rajta egy szőrös mancs. Odaült az egérlyuk elé a házigazda szürke macskája.

  Az egérfiókák remegve bújtak össze a sarokban, ám egérmama bátran közeledett a karmokhoz, majd hangosan ugatni kezdett.

  A kandúr egy szempillantás alatt eltűnt az egérlyuk elől. Egérmama pedig mosolyogva szólt gyerekeihez:

  • Látjátok, milyen jó, ha tudunk idegen nyelven beszélni?

   

  És mindez németül, hogy „szomszédaink” nyelvét egyre jobban elsajátíthassuk.

  A 2.A és B osztály tanulói kellemes, humorral és jókedvvel teli délelőttöt töltöttek Matl úrral és a német nyelvvel.

  Öröm számunkra, hogy ezekkel a találkozásokkal gimnáziumunk is hozzájárul a Hainburg-Somorja testvérvárosi jó kapcsolatok ápolásához.

  Képek a fényképalbumban https://madach.edupage.org/album/?#gallery/74

 • Robert Fico kormányfő látogatása iskolánkban

  Robert Fico a szlovák kormány elnöke munkalátogatáson vett részt a dunaszerdahelyi járásban. A látogatás két üzemet érintett, valamint a kormányelnök úr döntése alapján a somorjai gimnáziumokat.
  A látogatás lényegi része az iskola 3-4. osztályos tanulóival való találkozó volt, amelyen elsősorban Európai Únió és Szlovákia kapcsolatáról esett szó, de a pályaválsztás fontossága is szóba került.
  A diákok kérdésekett intéztek a kormányfőhöz, aki igyekezett válaszolni azokra.

 • Vendégünk volt a Andrej Kiska elnök úr

  Andrej Kiska, aki a két iskola meghívására érkezett Somorjára, először a gimnáziumok vezetőségével tárgyalt, majd köszöntötte a két intézmény tantestületét, végül a diákokkal beszélgetett. Az elnök elmondta, mindig szívesen látogat az iskolákba, hiszen a diákok között ülhetnek a jövő orvosai, szakemberei, politikusai. Hangsúlyozta a megfelelő iskolaválasztás fontosságát és azt, hogy a sikeres emberek által elért eredményeket a társadalomban is kamatoztatni kell. „A középiskolákban mindig felhívom a figyelmet arra, hogy körültekintően kell egyetemet választani, mert sok intézménybe könnyű bekerülni, de az ott megszerzett diplomával nehéz elhelyezkedni” – nyilatkozta az elnök. A magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban elmondta, örül annak, hogy a gimnáziumok diákjai között példaértékű az együttműködés. „Fontos, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a diákok, hogy megőrizhessék a hagyományaikat és a politikusok a választások előtt ne húzzák elő a magyar kártyát” – folytatta Andrej Kiska. Az elnök egyebek mellett az álhírekről, a szélsőséges megnyilvánulásokról, a korrupcióról, valamint a hitről is beszélt a gyerekeknek. Kiska azt is elmondta, miért indult az elnökválasztáson, és arra ösztönözte a diákokat, hogy valósítsák meg az álmaikat.

  Trencsík János, a Madách Imre Gimnázium igazgatója elmondta, a szlovák gimnáziummal közösen hívták meg az elnököt. „Régóta közös projekteket szervezünk, amelyek a toleranciáról és a békés egymás mellett élésről szólnak” – közölte az igazgató. Hozzátette, jó a kapcsolat a diákok között. Az iskolaügy jövőjéről is beszélgettek az elnökkel, elhangzott, ösztönözni kellene a fiatalokat, hogy többen válasszák a tanári hivatást és javuljon a pedagógiai pálya megítélése.

  Bartalos Éva

   

  képek az eseményről: http://madach.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=73

 • Kovács András a kémia olimpia országos fordulóján

  Kovács András kvintós diákunk  a kémiai olimpia „A“ kategóriájában szerepelt kimagasló eredménnyel. A kerületi fordulóban, amely január  25-26. között zajlott le Nagyszombatban a 2. helyezést érte el, így továbbjutott az országos döntőbe. A március 8-11. között a Pozsonyi Komenský Egyetem Természettudományi Karán lezajlott versenyen is sikeresen vette az akadályokat: a laboratóriumi gyakorlaton és az elméleti részen is elérte a sikeres megoldáshoz szükséges pontszámot, így az országos forduló sikeres megoldója lett. András eredménye figyelemreméltó, mivel a tőle két sőt három évvel idősebb diákokkal versenyzett.  Az „A“  kategória a gimnáziumok harmadik és negyedik évfolyamának a kategóriája. Gratulálunk

 • Bronzérem az országos iskolabajnokság döntőjében

  Kosaras lányaink a Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) megrendezett országos iskolabajnokság döntőjében is helytálltak. Legyőzték a zsolnai és a besztercebányai együtteseket, majd az elődöntőben drámai csatában, mindössze kilenc ponttal maradtak alul a kassaikkal vívott mérkőzésen. Végül a bronzérmet szerezték meg a győztes Ótura (Stará Turá) és Kassa együttese mögött, ami a Pellérdi Zoltán tanár és edző vezette együttes kiváló teljesítményét dícséri. A csapat legjobb játékosának Lelkes Barbarát hirdették ki. Gratulálunk!

  A csapat: Pellérdi Petra, Igari Natália, Varga Vivien, Nyárfás Ella, Nagy Liliána, Molnár Anna Laura, Lelkes Barbara, Marič Krisztina, Andrássy Eszter, Nyárfás Ida

  Képek a fényképalbumban  https://madach.edupage.org/album/?#gallery/72

 • Kosaras lányaink bejutottak az országos döntőbe

  Kosaras lányaink az alapiskolások kategóriájában első helyen végeztek a Dunaszerdahelyen megrendezett járási fordulóban és továbbjutottak a kerületi fordulóba. A Szereden lezajlott mérkőzéseket is megnyerték a lányok, így kivívták az országos döntőben való szereplést, melyre 2017. március 21-22-én kerül sor Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom). Gratulálunk a csapatnak és a felkészítő tanároknak, Pellérdi Teréziának és Pellérdi Zoltánnak és további jó szereplést kívánunk! 

  A kerületi forduló mérkőzései:

  ZŠ A. Felcana Hlohovec - Somorja 8:29

  Somorja - ZŠ Vancurova Trnava 26:21

  Somorja - ZŠ Pieštany 36:31 (döntő)

  A csapat: Andrássz Eszter, Lelkes Barbara, Marič Krisztina, Nyárfás Ida, Nagy Liliána, Nyárfás Ella, Molnár Laura, Igari Natália, Pellérdi Petra

 • Kovács Lászlót Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki

  Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából szlovákiai magyar közéleti személyiségeket is állami kitüntetésben részesített. Az elismeréseket Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszony adta át.A díjazottak között volt iskolánk volt igazgatója Kovács László is, aki a felvidéki magyarság önazonosságának megőrzése és hagyománykincsének továbbadása terén végzett elhivatott pedagógusi, közéleti és társadalmi munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést.

 • Vitálos Zsóka képviseli iskolánkat Kassán

  2017. március 8-án iskolánk szervezésében zajlott a SZÉP MAGYAR BESZÉD elnevezésű kiejtési és nyelvművelő verseny kerületi fordulója. A 2. A osztály tanulója, Vitálos Zsóka a gimnáziumok kategóriájában a 2. helyen végzett és továbbjutott a verseny országos döntőjébe, mely hagyományosan Kassán kerül megrendezésre, idén 2017. április 20‒22-én.

 • Szavalóink sikeres szereplése

  Diákjaink sikeresen szerepeltek a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulóján, ezzel kivívták a továbbjutást a verseny országos elődöntőjébe. Gratulálunk és további jó szereplést kívánunk!

  A továbbjutott tanulók:

  Németh Enikő 1.hely

  Bodó Fanny ezüst sáv

  Batta Gergely Sebestyén 1.hely

  Kovács Boglárka ezüst sáv

  Greman Dorka 1.hely

   

 • Elhunyt Hecht Anna

  2017. március 7-én elhunyt iskolánk egykori matematika-fizika szakos tanára, Hecht Anna. 1949-ben született Tejfalun. Dunaszrerdahelyen a Magyar Tannyelvű Általános Középiskolában érettségizett (1967), majd a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán szerzett matematika−fizika szakon tanári oklevelet(1972).1983-ban a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika és Fizika Karán kisdoktori (RNDr.) címet szerzett. Iskolánkban 1972-től 1992-ig illetve 1995-től 1997-ig oktatott. A természettudományok mellett lelkesedett a zenéért. 1980-ban megalapította a gimnázium leánykarát, amit 1992-ig vezetett. A somorjai, majd a dunaszerdahelyi zeneiskolát zongora tanszakon látogatta. 1993 nyarán Kecskeméten a Kodály Intézet nemzetközi karvezetőképző tanfolyamán Erdei Péternél, majd 1994-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyházzenei tanfolyamán Dobszay Lászlónál szerzett tanúsítványt. Tagja és elnöke is volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának, illetve a somorjai Híd Vegyeskar élén vezetőként és karnagyként tevékenykedett. Hecht Anna fáradhatatlan közösségszervező munkát végzett Somorján és környékén, valamint az egész Felvidéken. A kezdetektől vezette a Somorja és vidéke célalap munkáját és személye nélkülözhetetlen volt a Rákóczi Szövetség felvidéki magyar iskolaválasztási programjaiban is.

  Nyugodjék békében!

 • Diákok a toleranciáért

  2017. február 17-én a Madách Gimnáziumban került sor a M.R. Štefánik Gimnáziummal közösen megrendezett német projektnapra. Idén már 4. alkalommal találkozott a két iskola 12-12 németül tanuló diákja, valamint a német nyelvet oktató tanárnők. A nap témái a tolerancia, a nemzetek közti megértés és erőszakellenesség voltak. Záró munkaként egy-egy németül írt verset olvastak fel, illetve plakátot készítettek, amely a "tolerancia napján" a tervezett kiállítás részét képezi majd.

page:

Kontakt

 • Gymnázium Imre Madácha s vyučovacím jazykom maďarským - Madách Imre Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, Šamorín - Somorja
  Slnečná 2, 931 01 Šamorín

  mtg@gmadsam.edu.sk
 • +421 x 315622257
  +421 x 315622907

Fotogaléria

Látogatók száma: 780295